House by the Sea

 House by the Sea

House by the Sea

The original house, built in 1989, was designed for the stunning sea views but not for the sun. The owners wanted a warmer, sunny house, with more transparency to enjoy the views from throughout the house. The bottom storey was modified and extended, while most of the upper storey was completely removed and rebuilt. The design utilises part of the original roof form and repeats it to create two roof structures. A flat roofed hallway axis separates them naturally into public and private wings. The use of flat and sloping ceilings creates a richness to the spaces. To maintain privacy while maximising sun, clerestorey windows were used. Double glazing and increased insulation were also added which has created a more comfortable home that maximises the views.